Speculaas

Speculaas of speculoos? Er is wel degelijk een verschil en dat verschil zit hem in de kruiden die erin gedaan worden.
In Nederland is het meestal speculaas en wordt er een kruidenmix (speculaaskruiden) in gedaan van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, anijszaad en witte peper.
In onze Belgische tegenhanger wordt er meestal enkel kaneel toegevoegd.

Ingrediënten voor een 20-tal grote speculaaskoeken

(Het aantal speculaaskoeken hangt af van de grootte van de vorm die je gebruikt om ze te maken)

  • 175g boter op kamertemperatuur
  • 400g bruine suiker (licht of donker)
  • 2.5g bakpoeder
  • 7.5g bicarbonaat
  • Indien gewenst: 0.5 tl Speculaaskruiden (hoe meer je toevoegt, hoe straffer de smaak van je speculaas)
  • 0.5tl kaneelpoeder (ook hier: hoe meer je toevoegt, hoe feller de kaneel zal doorsmaken)
  • 100g water
  • 625g bloem

Extra nodig:

  • Keukenmachine en K-klopper
  • Houten speculaasvorm(en)
  • Nylondraad of sterk naaigaren
  • Huishoudfolie
  • Bakplaat, bakpapier
  • Bloem om je bakvorm te bestuiven


Bereiding

Het deeg maken (24u vooraf!)

Kneed de boter zacht met de K-klopper van de keukenmachine op een zacht tempo. Voeg daar beetje bij beetje 400g bruine suiker aan toe. Donkere of lichte suiker maakt niet uit. Als je donkere suiker gebruikt zal je speculaas donkerder van kleur worden.

Doe 2.5g bakpoeder in een kommetje en voeg 100g water toe. Meng goed en voeg daarna nog 7.5g bicarbonaat erdoor.

Voeg toe aan het boter/suikermengsel. Doe er dan de speculaaskruiden en de kaneel bij.

Als laatste voeg je er de bloem bij. Doe dit niet allemaal in 1 keer. Laat de machine verder draaien tot je een soepel kneedbaar deeg hebt.

Rol het deeg tot een compacte rol en wikkel in plasticfolie. Laat dit 24u rusten in de koelkast. Je zal zien dat het deeg dan nog iets donkerder van kleur wordt.

Koekjes bakken


Haal het deeg 3u voor bewerking uit de koelkast, zodat hij terug zacht en kneedbaar wordt.

Verwarm de oven voor op 175°. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Bebloem je speculaasvorm en klop goed de overtollige bloem eraf.

Leg de rol deeg op je speculaasvorm en druk goed aan, zodat het deeg goed verspreid is in je bakvorm.

Schraap dan met een stuk nylonkoord het overtollige deeg van je bakvorm.
Schraap heel strak horizontaal langs je vorm. Rol het overblijvende deeg voorzichtig op en leg weg voor de herhaling.

Haal nu voorzichtig het deeg uit je speculaasvorm en leg dit op je bakplaat. Herhaal met het overgebleven deeg tot alles op is.

Bak de speculaas af in de oven gedurende zo'n 13-tal minuten. In het begin zijn ze nog zacht als ze pas uit de oven komen, maar daarna worden ze hard. Probeer misschien eerst met 1 of 2 koekjes om het juiste aantal minuten uit te testen, want elke oven is anders.

Smakelijk!