Mexico: Tacos al Pastor
Op internet zal je veel verschillende versies van het recept terugvinden. De ingrediënten blijven min of meer hetzelfde. Maar hoe langer het vlees marineert en hoe trager je het gaart, hoe smakelijker het resultaat wordt.
Hierbij mijn (iets snellere versie), waarbij het vlees niet traag gegaard wordt in de oven of BBQ - wel 1 nacht gemarineerd. Als je voor de trage garing gaat, snij het vlees dan niet in stukken maar laat het in 1 geheel.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 à 600g varkensschouder,
varkensspieringgebraad of procureur
Als het snel moet gaan best varkensspieringgebraad (is magerder), als je het langzaam gaart in een slow cooker, oven of op de BBQ neem je best procureur of schouder (is vettiger) - 1 el gedroogde Chipotle kruiden (meer als je het graag héél spicy wil)
- 2 el achiote-poeder (of paprikapoeder)
- 3 el appel- of ciderazijn
- 1 verse ananas - 3/4 in fijne blokjes & 1/4 in grotere stukken
- 100ml ananassap
- 1 teen knoflook (of meer indien gewenst) geperst
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl oregano
- 1 tl zout
- 1 el olijfolie
- 8 à 12 kleine zachte maïstortilla's
- 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
- Limoenpartjes
- Naar keuze: salsa, guacamole, zure room, grofgehakte koriander…
Bereiding
Meng in een blender de 1/4 grotere ananasstukken, de Chipotle kruiden, de achiote (of paprikapoeder), azijn, knoflook, komijn, oregano, zout en olijfolie tot een gladde marinade. Indien de marinade te dik is, of je niet voldoende hebt, voeg er dan nog een beetje olie of ananassap bij.
Snij het vlees in niet te dikke stukken en meng met de marinade. Zorg ervoor dat het vlees overal goed bedekt is. Laat minimum 4u marineren, beter is nog 1 volledige nacht.
Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties zachtjes tot het gaar is en lichtjes gekarameliseerd (ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant)
Voor het serveren:
verwarm de maïstortilla's in een droge pan of in de microgolf. Leg op elke
tortilla wat plakjes gegrild vlees en garneer naar keuze met rode ui,
ananasblokjes, koriander, limoen, guacamole, zure room…
Eventueel daar nog een pittige salsa over. En een ijskoud (Mexicaans) biertje
erbij ;-).
¡Buen provecho!