Pizza Margherita

De oorsprong van deze pizza gaat terug tot 1889, toen de Napolitaanse pizzabakker Raffaele Esposito koningin Margherita van Savoye wilde verwelkomen tijdens haar bezoek aan Napels. Om indruk te maken creëerde hij een pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood (tomaat), wit (mozzarella) en groen (basilicum). Ze was zo dol op de pizza dat de bakker de pizza naar haar vernoemde.

Ingrediënten voor 4 pizza's

Voor het pizzadeeg

  • 1kg pizzabloem type 00
  • 680ml lauw water
  • 1g verse gist
  • 30g zout
  • 20g olijfolie geschikt om te bakken (niet voor salade)

Voor de saus

  • 1kg San Marzano tomaten
  • 8.5g zout

Voor de afwerking

  • olijfolie
  • Parmezaan
  • 2 bollen mozzarella (als je graag veel kaas hebt, 1 bol per pizza)
  • Pizzakruiden (optioneel)
  • Verse basilicum

Extra nodig:

  • Keukenrobot
  • Deegschraper
  • Gemixte tarwe (semola rimacinata of heel fijne couscous)
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Bereiding

Stap 1: het pizzadeeg

Begin met het maken van het pizzadeeg, want dit moet 8 à 10u rusten.

Doe de bloem in je keukenrobot. Vermeng 1g gist in een beetje van je water en meng goed tot je geen klonters meer hebt. Zet dit opzij.
Voeg het water bij de bloem, maar laat 100 à 120ml water over. Plaats de deeghaak in je mengsel en begin op heel rustig tempo te kneden. Voeg dan je gist toe. En op het einde ook nog een beetje water (niet alles). Tenslotte voeg je ook nog je zout en olijfolie toe. Laat verder kneden gedurende minstens 10 minuten en check je deeg. Als het deeg elastisch is, maar toch nog 'breekt', laat je het 5 minuten rusten.

Neem het deeg uit de mengkom. Gooi geen bloem op je werkvlak maar gebruik een deegschraper om je deeg los te maken. Vouw het deeg meerdere keren langs de onderkant in twee. Doe dit in beide richtingen (horizontaal en verticaal). Laat steeds de bovenkant van je deeg aan de bovenkant. Doe dit een aantal keren. Smeer het dan héél lichtjes in met olijfolie zodat je deeg vochtig blijft. Bedek het met je mengkom en laat een 5 à 10-tal minuten rusten zodat de gluten kunnen werken.

Als je deeg nog steeds een beetje plakt, bewerk je het opnieuw een aantal minuten door het de vouwen. Besmeer met beetje olijfolie en laat opnieuw afgedekt een 5-tal minuten rusten.

Snij je deeg in vier stukken en maak er een mooie bal van door het te vouwen langs de onderkant.

Doe het deeg in een afgesloten plastic pot en laat minimum 8u op kamertemperatuur rijzen. Neem per deegbol een pot, anders plakken ze aan elkaar. Als je het deeg na 8u fermentatie niet meteen gebruikt, bewaar je het verder in de koelkast.

Stap 2: de saus
Doe de tomaten in een ovenschaal en zet ze onder de grill tot het vel begint zwart te zien en los te komen. Haal uit de oven, doe aluminiumfolie over je schaal en laat afkoelen. Als de tomaten afgekoeld zijn kan je ze pellen en het harde stuk verwijderen. Doe de rest van de tomaten en het vrijgekomen vocht in een mengkom.

Voeg het zout erbij en kneed alles goed fijn met je handen. Je saus mag niet te lopend zijn. Indien gewenst, voeg je er nog een beetje extra kruiden zoals gedroogde oregano of pizzakruiden bij. Maar voor de echte Margherita basis is het enkel tomaten en zout. Deze kan je ook in de koelkast bewaren tot je de pizza gaat bakken.

Stap 3: de pizza's bakken

Haal het deeg minstens een half uur tot 1u voor je gaat bakken uit de koelkast. Je deeg mag nooit koud zijn om te bakken! Als het deeg te fel gerezen is, bewerk het dan nog enkele minuten door het te 'vouwen' en maak er opnieuw een mooie bol deeg van. Strooi een beetje semola op je werkvlak en leg je pizzadeeg daarop. Hierdoor kan je het deeg gemakkelijker bewerken. Gebruik geen gewone bloem, want die brandt aan.

Draai je deeg dan nog eens om en duw met je vingers vanuit het midden van het deeg naar de zijkanten, zodat je de lucht naar de buitenkant (de korsten) duwt. Draai het deeg eens en doe opnieuw hetzelfde. Rek het deeg een beetje aan alle kanten om een mooie cirkel te vormen. Leg je pizzadeeg op een ovenbakplaat bekleedt met bakpapier.

Smeer nu de tomatensaus op je pizzadeeg. Schep ze in het midden van het deeg en smeer ze uit naar de buitenkant. Hou je korsten vrij. Bestrooi met een beetje geraspte Parmezaan en optioneel gedroogde pizzakruiden. Plaats in de oven gedurende 5 à 10 minuten. Draai de pizza en leg er de mozzarella op 'in stukjes gescheurd'. Bak nog 2 minuten verder. Werk af met nog extra basilicum en olijfolie. 

Buon appetito!