Tom Yam Goong
Tom Yam Goong, de beroemde Thaise pittige en zure garnalensoep, is afkomstig uit Centraal-Thailand. Deze regio wordt vaak beschouwd als de culinaire kern van het land, waar gerechten bekend staan om hun uitgebalanceerde smaken van zoet, zuur, zout en pittig.
De aanwezigheid van garnalen in het gerecht is logisch, gezien de overvloed aan rivieren en kustgebieden in Centraal-Thailand. Tom Yam Goong is in de loop der tijd echter zo populair geworden dat het nu overal in Thailand wordt gegeten, vaak met regionale variaties.
Ingrediënten voor 4 personen
800g rauwe
garnaalstaarten met pantser , gepeld en darmkanaal verwijderd, hou de koppen en
schillen bij.
1,5 liter water of
kippenbouillon
4 tenen knoflook
geplet (of meer/minder naar keuze)
6 sjalotten in dunne
schijfjes
3 verse
limoengrasstengels, enkel 1/3e van het onderste deel, gesneden in stukken van 2
cm
10 dunne schijfjes
galangal (Thaise gember)
250g kleine
champignons in twee gesneden
In Thailand gebruikt men 'straw mushrooms', een
kleine bruine champignon die gekweekt wordt op stro gemaakt van de
rijstplant. In Oosterse winkels vind je
ze in blik. Je kan ze ook vervangen door onze witte of bruine champignons, of
nog een andere soort. Wat je het liefst eet.
2 tomaten, in 8
stukken gesneden
10 kleine verse
groene chilipepers, gehalveerd in de lengte. Als je niet te pikant wil,
verwijder dan de zaadjes. Wil je de soep extra pikant, neem dan meer
chilipepers
60ml vissaus
50ml limoensap (vers
geperst)
10 (dubbele) kaffir
limoenblaadjes (vers of uit de diepvries, niet gedroogd) - in niet te kleine
stukken gescheurd
Koriander, gehakt
Indien opgediend als hoofdgerecht: 250g geurige basmati of Thai rijst
Bereiding
Doe de koppen en
schillen van de garnalen in een pan met het water of de bouillon en breng aan
de kook. Haal de garnalenschillen uit de pan, zeef de bouillon en duw goed al
het vocht uit de schillen en koppen. Breng de bouillon weer aan de kook. Voeg
de knoflook, sjalotten, citroengras en ginza toe en breng opnieuw aan de kook.
Tot hier kan je eventueel voorbereiden en dan de bouillon laten trekken om hem
later verder af te werken.
Indien je de soep opdient als hoofdgerecht, kook dan de rijst gaar volgens de verpakking.
Als je de bouillon hebt laten afkoelen, breng hem dan eerst terug aan de kook. Voeg de champignons en tomaten toe. Daarna de chilipepers en de vissaus, gevolgd door de gescheurde kafferlimoenblaadjes. Laat 2 minuten zachtjes koken.
Voeg dan de garnalen toe en laat ongeveer 1 minuut koken. Zet het vuur uit en roer het limoensap erdoor. Serveer gegarneerd met de koriander en een kom geurige rijst.
ทานให้อร่อย" (taan hai aroi)!